Anasayfa   Hakkımızda   Online Teklif Al   Poliçe Vade Hatırlat   Bize Ulaşın  
 
  Online Teklif Al
  Poliçe Sorgulama
 
  Kaza Tespit Tutanağı
  Kaza Anında Ne Yapmalıyız?
  Kasko Değer Listesi
  Poliçe Vade Hatırlatma
  DASK Prim Hesaplama
 
 
Trafik Sigortası
 

Zorunlu Trafik Sigortası nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her yıl yenilenmek zorundadır. Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.
 
Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur. Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında aracı geri almak pek kolay değildir. Aracı almak için trafik sigortasının mutlaka yapılması gerekir. Aracın bulunduğu otoparka gidilerek görevli memurlara durum haber verilir. Belgenin tebliğ edilmesi şarttır. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir.
 
Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda ödenecek miktar her sene değişmekte ve böylece her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.
 
 
Kasko ve Trafik Sigortalarının Arasındaki Fark Nedir?
 
Araç kasko sigortası ile trafik sigortası arasında önemli farklar vardır. Öncelikle üzerinde durulması gereken nokta ise zorunlu trafik sigortası poliçesinin aracın ruhsatı ve ehliyeti kadar önemli olduğudur.
 
Trafik sigortası ile araç kasko sigortasının en önemli farklarını sıralarsak: 
 
1. Trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Bu sigortayı yaptırmadığı tespit edilen araçlar trafiğe çıkamazlar. Trafik şubesinin garajında bekletilen aracı almak için zorunlu trafik sigortasını yatırarak gerekli belgeleri beyan etmek gerekir. Sigortasız trafiğe çıkan araç için ceza ödendikten sonra ancak tekrar trafiğe çıkabilir. Buna karşılık kasko sigortası zorunlu değil isteğe bağlıdır, aracı kullanan ya da araç sahibi isterse bu sigortayı yaptırır.
 
2.  Trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaktadır.  Zorunlu olmasının sebebi de budur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşılıklı tarafların kusurlarına bakarak zararı karşılar ve karşılanacak olan zararın limitleri her yıl resmen belirlenir. Kasko sigortası ise Kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır ve ancak sigortalı isterse bu sigortayı yaptırarak kendini güvence altına alır.
 
3. Zorunlu trafik sigortası sadece belli başlı vefat, yaralanma gibi durumları teminat altına alırken, kasko sigortası ise sigorta şirketinin belirlediği kapsam dahilinde pek çok farklı teminatı kapsar. Bu nedenle de trafik sigorta primleri daha ucuzken kasko primleri daha pahalıdır.
 
 
Niçin Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmalısınız?
 
Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları direkt olarak bağlanır ve trafik şubelerinin otoparklarına çekilir. Sadece maddi değeri olan cezayı ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç, anında trafikten men edilir. Maalesef aracı geri almak sanıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle Trafik sigortasının yaptırılması ve aracın bulunduğu otoparka giderek görevli memurlara poliçenin ibraz edilmesi gerekir. Sonra araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı süre için de otopark ücreti ödenmesi gerekir.
Zorunlu trafik sigortası'nın limitleri ile uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenip Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Trafik sigortası, tüm sigorta şirketleri tarafından aynı genel şartlar çerçevesinde aynı teminat ve limitler ile farklı primler üzerinden düzenlenmektedir.